Cara Nak Buat Kuah Lodeh Johor
Ade 4 bahagian dalam Resepi Lontong Johor ini. Resepi Lontong Kuah Lodeh Yang Simple Sedap Berikut adalah bahan-bahannya dan cara membuat lontong kuah lodeh.
Resepi Lontong Kuah Lodeh Paling Mudah Sedap Simple
Cara Memasak Resepi Lontong dan Kuah Lodeh.
. Lodeh merupakan sejenis makanan berasaskan sayuran terdiri daripada tempe kacang panjang kobis lobak suhun fucuk dan tauhu. Lodeh biasanya dimakan bersama ketupat atau nasi impit. Masakan ini popular di Johor.
Resepi Lontong Kuah Lodeh kali ini sangat mudah untuk disediakan. 3-Kuah laksa johor original menggunakan ikan parang disebabkan isinya yang lembut dan lebih sedapTapi kalau susah dapat boleh gantikan dengan ikan kembung atau ikan selayangTerima. Kuah lodeh di masukkan ke dalam mangkuk yang.
Resepi Kuah LodehBahan bahanKisarkan1 biji bawang besar3 ulas. BAHAN-BAHANNYA 8 tangkai kacang panjang hiris serong 2 keping tauhu dipotong kiub nak goreng sedikit pun boleh tapi cm tak goreng 50 gram. Tumis bahan kisar halus tadi hingga kekuningan dan naik bau.
Resepi - 1 12 biji bawang besar- 4 ulas bawang putih- 2 inci kunyit hidup- 3 btg Serai tumbuk - 2 sudu makan udang kering yg direndam dgn air- terung- lo. Pagi ni ita nak kongsikan lontong dan kuah lodeh yang ita sediakan untuk sarapan keluarga. Memandangkan lontong ini menu orang Johor kenalah.
Kebiasannya orang Johor ni bila sebut lontong terus terbayangkan kuah lodeh dan nasi impit bersama sambal. Kebiasaannya kuah lodeh akan dimakan dengan nasi impit dan sambal ikan bilis. Masukkan lobak merah kacang panjang dan sengkuang biarkan sehingga lembut.
Masukkan udang kacau seketika. 12 tangkai kacang panjang dihiris serong 70 gram fucuk tauhu kering potong kecil dan rendam hingga lembut 1 12 batang lobak merah saiz sederhana dipotong seperti anak mancis 1 biji sengkuang saiz sederhana dipotong seperti anak mancis 5 keping tempe dipotong kiub 1. Resepi Lontong dan Kuah Lodeh yang selalu dihidangkan buat sarapan pagi atau juga hidangan di hari raya.
Cm dah rebus awal2 ketupat NONA Pin Di F Chinese Thai Japanese Korean Indonesia Bagi yang mencari-cari resepi lontong kuah lodeh di sini saya kongsikan resepi-resepi dan cara pembuatannya. Orang johor memang suka makan lontong seperti ini. RESEPI LONTONG JOHOR KUAH LODEHJAWA STYLE.
Resepi Kuah LodehBahan bahanKisarkan1 biji bawang. Tuangkan santan cair dan biarkan mendidih seketika. Kali ini saya kongsikan resepi lontong kuah lodeh yang selalu disajikan menjelang hari raya.
Kali ni saya kongsikan resepi daripada Cik Puan Nur Sabiha Rosli yang share macam mana nak buat kuah lontong yang sedap dan power. Hidangan ini agak femes di johor mesti. Semoga bermanafaat untuk semua.
Fav hari raya ni tp buat utk berbuka pun best. Rasa kuah yang lemak-lemak santan bila makan setiap suapan ada sayur-sayuran dengan nasi impit memang sedap. Masukkan lengkuas dan serai yang sudah dititik tadi.
Resepi Lontong Johor ini merupakan kiriman Kak Raja. Tapi ada yang tak menjadi buat kuah lontong ni sebab dia gunakan santan jadi kenalah berhati-hati. KUAH LODEH TERSEDAP DAN MUDAH.
Cara menghidangkan lodeh di meja hidangan. Kalau anda nak buat teknik merebus pun boleh. 500g hingga 600g udang dibuang kulit lebih elok Santan segera 1 kotak.
Biasanya di Johor seminggu sebelum hari raya orang sudah menggunjung - adat memberi ketupat kuah lodeh sambal goreng ayam masak kicap - pada saudara-mara. Nak lagi sedap makan bersama ketupat rendang dan kuah kacang Boleh juga di makan bersama nasi.
Resepi Lontong Aka Kuah Lodeh Simple Sedap Hirup Kuah Sampai Licin
Resepi Kuah Lodeh Lontong Simple Dan Sedap Ardini Humaira
Bonda Resepi Lontong Johor Kuah Lodeh 2 Versi Sedap
Resepi Lontong Persis Macam Di Johor Untuk Rumah Terbuka Confirm Licin
No comments for "Cara Nak Buat Kuah Lodeh Johor"
Post a Comment